Home / Over slokdarmkanker / Voeding / Gewichtsverlies

Online doneren

Forum

Vragen

Gewichtsverlies

Een stabiel lichaamsgewicht is erg belangrijk. Helaas is het voor veel patiënten met kanker moeilijk om hun lichaamsgewicht te behouden. De ziekte of de behandeling kunnen veel energie vragen van uw lichaam. Daar komt nog eens bij dat veel patiënten last hebben van een verminderde eetlust. Of klachten hebben, die het eten moeilijker maker.  

Een gezond en stabiel lichaamsgewicht is belangrijk, omdat dit nauw samenhangt met uw conditie. Aan uw gewicht kunt u zien of u voldoende calorieën binnen krijgt. Door gewichtsverlies en ondergewicht neemt uw weerstand af en kan uw conditie verslechteren. Dit heeft tot gevolg dat:

  • U langzamer herstelt van behandelingen en behandelingen minder goed kunt doorstaan.
  • Uw kwaliteit van leven minder is, vanwege moeheid en andere klachten die kunnen ontstaan bij een verminderde weerstand.

Weeg uzelf daarom eens per week op het hetzelfde tijdstip, en probeer uw lichaamsgewicht stabiel te houden. Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten, en die helpen om op gewicht te blijven.

Zorg dat u voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt
Om gewichtsverlies tegen te gaan, is het belangrijk dat u voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt. Als u afvalt, krijgt u te weinig calorieën binnen. Een tekort aan voedingsstoffen kan uw weerstand verminderen. Het op peil houden van uw weerstand is juist erg belangrijk voor uw conditie en een voorspoedig herstel. Tijdens een behandeling is het daarom belangrijk dat uw gewicht stabiel blijft. Ook als u last heeft van overgewicht, is het beter om niet tijdens een behandeling af te vallen.

Als u gewicht verliest, kunt u natuurlijk proberen om meer te gaan eten. Veel patiënten vinden dit moeilijk, bijvoorbeeld omdat hun eetlust verminderd is. Onderstaande tips kunnen helpen bij een verminderde eetlust:

  • Verdeel de maaltijden over de dag. U kunt bijvoorbeeld zes kleine maaltijden nemen, in plaats van drie grote.
  • Probeer geen maaltijden over te slaan.
  • Neem energierijke tussendoortjes en drink uw koffie of thee met suiker.
  • Gebruik zoveel mogelijk volle zuivelproducten, zoals volle yoghurt, volle melk, volvette kaas en milkshakes. Vermijd light-producten en gebruik de ‘normale’ variant.
  • Smeer ruim met (room)boter en beleg uw brood royaal, met bijvoorbeeld kaas, brie, fruit of salade.
  • Een glaasje wijn, of een beetje bouillon, voor het eten kan de eetlust opwekken. Neem liever geen goedgevulde soep voor de maaltijd. Dit geeft snel een vol gevoel en remt de eetlust.

Als u gewicht blijft verliezen, kan drinkvoeding een oplossing zijn. Dit is een vloeibare, licht verteerbare voeding die veel calorieën en belangrijke voedingsstoffen bevat. Als u moeite heeft om gevarieerd te eten, kunt u voedingssupplementen gebruiken. Bespreek deze mogelijkheden met uw diëtist, arts of verpleegkundige.

Drink dagelijks tenminste anderhalf tot twee liter vocht (10 tot 16 kopjes)
Dagelijks voldoende drinken is erg belangrijk voor allerlei processen in uw lichaam. Afvalstoffen, onder andere van medicijnen, worden met de urine afgevoerd. Als u te weinig drinkt, kunnen de nieren de afvalstoffen niet goed verwerken. Voldoende drinken zorgt er daarnaast voor dat uw spijsvertering goed werkt.

Als u last heeft van diarree, is het raadzaam om nog meer te drinken. Door diarree verliest u namelijk veel vocht, waardoor u op den duur kunt uitdrogen. Bij sommige behandelingen is het ook verstandig om meer te drinken dan normaal. Uw arts zal u hierover inlichten. In het algemeen geldt: als uw urine donker gekleurd is, drinkt u te weinig. Hoe lichter uw urine, hoe beter.

Voor uitgebreide informatie over voeding en een gezond gewicht kunt u terecht op de website van het Voedingscentrum.
 

Deel deze informatie